Titta!

Nu är jag på gång! Jag kryper inte, men det går i alla fall inte bara bakåt nu för tiden. Jag kan faktiskt dra mig framåt med händerna - och om jag verkligen vill nå någonting, då kryper jag med händerna så låångt det bara går så att jag nästan ramlar framstupa. Men rumpan sitter fast...

image421

Pekar och babblar gör jag mycket. Fast man behöver inte säga så mycket när man kan peka, folk förstår ändå.

image423
"Titta!" Även när pappa inte är hemma hittar jag honom - på mammas nattduksbord.

image424
Här gosar jag till det i badrocken jag fick av faster Linn & co i julklapp.
Jättemysigt efter badet!

Nu ska jag berätta vad vi har gjort den här helgen. I torsdags var vi ute och fikade väldigt mycket. Först på "T" med en pojke som hette Gabriel och hans mamma. De träffade vi när vi skulle på babyrytmik - som var uppskjuten en vecka...
    Efter det åt vi lunch med Esaias och hans mamma och pappa. Det var jättekul att träffa dem, för det var innan jul vi sågs senast. Esaias hade blivit ännu längre och var väldigt matglad. Själv förstår jag inte riktigt tjusningen med det där ätandet...

På fredagen var jag praktikant på Landstingshuset för andra veckan i rad. Mamma lämnade mig hos farmor när hon skulle på möte. Det är jättekul på Landstingshuset - jag får agera personlig dokumentförstörare. Men jag behövde inte jobba särskilt mycket, jag vandrade runt bland alla damerna på våning fyra så farmor fick allt tid att jobba lite hon också.
    Nästa gång räcker det nog att mamma lämnar mig i receptionen, så tas jag omhand av många goda händer.

I lördags kom mormor och morfar hit. Det var så kul för jag har längtat efter dem jättemycket! Vi gosade och lekte ända till idag då de åkte hem igen.

image427 image428
Ja, ja!! Jag gillar att peta i små hål - okej?

Farmor, gammelmormor och -morfar var också här på kvällen och så gick vi ut på restaurang tillsammans. Det var faktiskt jättetrevligt, och personalen såg till att jag hade grissini's, bröd och kex så att jag klarade mig hela kvällen. Vatten drack jag sofistikerat ur glas med sugrör.

image433
Skål då, gammelmorfar! ... men du vet väl att ingen av oss dricker sånt egentligen?

image425
Jag fick en jätterolig bok av g-mormor och g-morfar om när spöket Laban ficklar runt.
Farmor och mormor läste den med mig innan jag gick och lade mig för natten.

Och igår var vi på IKEA. Vi köpte spjälskydd till min säng, skydd till eluttagen så att jag inte ska peta i de små roliga hålen, lite andra skyddssaker och så köpte morfar en råtta till mig.

image429 image430
En stackars clown bjöd alla barn på glass, men det var ingen som ville ha.

Senare sänkte vi botten på min säng - jag har ju blivit så pass stor nu att jag skulle kunna ställa mig upp själv i sängen om jag hade velat. Och så satte vi fast spjälskyddet, och det blev så bra!

image431
Vad stor jag känner mig!

Och så vill jag avsluta med att gratulera moster Anna som fyller år idag:
Grattis och massor av kramar till dig! Hoppas vi ses snart, för jag längtar efter dig och Alfred.

Hej då!
//Astrid



Nya upptåg

Idag fick jag gå upp jättetidigt! Jag skulle nämligen besöka doktorn, som undersökte min mage. Han sa att den kändes väldigt go och bra, så det var ju tur!

Nu ska jag berätta vad vi gjorde i helgen. I fredags tog nämligen mammas kusin Pierre examen som lärare och det ville vi ju vara med och fira, så det gjorde vi. Det var väldigt trevligt, mina sysslingar Emil och Albin såg till att jag hade leksaker att underhålla mig med. Jag fick till och med ta med mig ett par gosedjur hem!

image414

image415
Grattis Pirre!

image417
Jag fick en present av Ulla och Åke - fina kläder!

I lördags var vi bortbjudna igen, den här gången till Vidar och Lova med föräldrar. Vidar hade nyss fyllt år så vi gratulerade honom, och jag fick leka lite med deras saker. Sedan åt vi mat och så somnade vi barn gott medan de vuxna satt uppe sent.
    Det var kul att träffa dem för det var ett tag sedan nu. Lova är jätteduktig på att gå nu för tiden.

image418
Tuggummipåsen brukar vara min favoritgrej, men Lova hade fina böcker som nästan verkade ännu roligare.

image419
Och Vidar hade fina maskiner av olika slag.

Just nu har vi en gäst här hemma. Det är mammas kompis Carolin som lånar mitt rum. Hon har varit här sedan i söndags, men ska tyvärr åka hem idag.
    I går var jag, mamma och Carolin ute och fikade en stund. Då kom vi på att jag har en talang när det gäller att dricka med sugrör!

image420
Mmm, apelsinjuice! (Mamma verkar försöka hjälpa till ser det ut som...)

För övrigt kan jag säga att jag inte bara hittar lampan numera, utan även pappa och bollen! (Mamma vet jag alltid var jag har, så det behöver jag inte demonstrera.)

Vi ses snart igen!
//Astrid


Jag lär mig!

Nu ska jag berätta att jag lärt mig en ny grej. Jag har förstått hur jag ska göra mamma nöjd när hon frågar var lampan är! Vi brukar träna på det när vi sitter och äter nämligen.
    Så när hon frågar är det bara för mig att titta på lampan för att visa att jag förstått frågan. Då blir hon så nöjd! Men allra gladast blir hon när jag i bland till och med pekar och utbrister ett "dää" som svar på frågan.
    Det är lärorikt att äta. Bäst går det så klart när mamma lagat egen mat. Spaghetti och köttfärssås, chili con carne eller någon fiskrätt är favoriterna. Välling äter jag både morgon och kväll nu för tiden, så snart är jag kanske inte så beroende av mammas bröst när jag ska somna... men bara kanske...

image409 image410
Det här är min "snäll flicka-min" tätt följd av min "monster-min".

I helgen slängde vi ut julen! Det var rätt bra, så får jag mer plats att rulla omkring i gå-stolen på. Vi kastade även ut julen hos farmor som bjöd på mat i samband med det på söndagen. Det blev fiskgryta, även för min del.
    Jag och Linn var väl de som mest hade hand om julgransdekorationerna.

image411
Linn tyckte inte att jag skulle hälla ut kulorna som hon samlat ihop i en låda.
Men vad ska man annars göra med dem?

Vi var på kalas i söndags också. Det var Matilda vi gratulerade, som inte har fyllt än egentligen men som kommer att fylla 20 när hon är utomlands.
    Jag fick paket också - en julklapp av Karin och Wigarth!

image412
Hundarna är lite konstiga än tycker jag - jag fick en puss av den lilla!
Men det var kanske inte så farligt ändå...

image413
Jag känner mig mer trygg med katter än så länge. Då kan jag vara mig själv.
Det här är mormor och morfars katt Patrik som jag träffade senast i julas.

Kram från Astrid!

Volvo! (=jag rullar!)

Om du undrar vad jag gör på dagarna nu för tiden så kan jag berätta att jag använder Alfreds gå-stol ganska mycket. Jag känner mig väldigt fri i den, för jag kan ta mig runt i lägenheten på eget bevåg. Fast jag behöver lite hjälp över trösklarna förstås...

image405
"Den här boken kanske vi kan läsa nästa gång pappa?"

image407
Jag gör vad jag kan i köket också.

image406
Man upptäcker nya platser - under pappas skrivbord var det som ett nytt rum för mig.

image408
Jag kommer nästan in under granen - men hu vad stor och spretig den var på så här nära håll...

Ja, jag har blivit riktigt haj på den där gå-stolen, springer nästan i den ibland. Och jag blir bara bättre och bättre på att stå.
    Annars så rör jag mig mest bakåt och lite runt runt när jag sitter på golvet, eller ligger på magen. Helst skulle jag väl vilja framåt, men man kan inte få allt.
    Leker för mig själv gör jag bra också. Kan sitta och undersöka och peta på saker ganska länge. Helst om de har hål i sig som man kan stoppa in pet-fingret i.

Nu ska jag och mamma snart ut och fika med Lisa. Det är alltid kul att komma ut lite, trots det gråa vädret.

Kram från Astrid.

Vardag igen

image403

Så var det vanlig vardag igen, och i går åkte Oscar och Gustaf hem. De har ju varit här sedan i torsdags och det har varit jättekul! De är så snälla, och hittar jämt på en massa saker. Gustaf har spelat mycket gitarr till exempel, och så har det blivit en del tv-spel också. Men det är bara kul att titta på!

image400 image401

I lördags var de med mamma och pappa på bio, och då fick jag vara hemma med farmor. Vi hade egen bio här hemma, med godis och allt som hör till.

image404
Undrar om de hade lika gosiga soffor och kuddar på den där bion...?

Vi hörs och ses snart igen!
//Astrid


God Jul & Gott Nytt År

Nu har jag haft min första goda jul och firat mitt första nyår som jag hoppas blir lika gott! Det har varit mycket nytt för mig de senaste veckorna och jag ska nu berätta hur jag har haft det. Var beredd på att det blir många bilder!

Det började lördagen den 22 december, då vi (tydligen) har en liten tradition hemma hos oss där vi klär vår gran och äter skinkmacka och tomtegröt. Farmor, Linn, gammelmormor och -morfar var med.
    Det visade sig ta lite tid, just det där med att få i ordning granen... Den var lite för stor och tung för julgransfoten, så först efter många om, men och utryckningar till diverse affärer stod granen klar vid elvatiden på kvällen. Men vi hade väldigt mysigt!

image365
Först lite musik.

image369
Sedan gran.

image367 image379
Jag började bli lite trött efter ett tag, men g-morfar underhöll mig
så att jag skulle orka se den färidigklädda granen.

Det var ganska konstigt när vi gick upp dagen efter och jag såg den stora granen stå och lysa i vardagsrummet... Jag förstår inte vad vi ska ha den till om jag ska vara ärlig... men det är ganska fint.

Söndagen den 23:e åt vi först god jul-brunch hos farmor, sedan åkte vi med tåget till mormor och morfar. Det första vi gjorde var att gratulera största kusinen Rebecca som precis fyllt 18. Sedan firade vi julen tillsammans med dem och de andra i Berghem.

image372 image373
Jag fick min allra första julklapp till morgongröten på julafton. Den var från minsta kusinen Linneá.

image374
Mitt första möte med tomten. Han smög omkring på gården hela dagen verkade det som.
Han hade inte utseendet med sig - men han var ju väldigt snäll.

image377
I väntan på att tomten skulle komma med säcken efter Kalle Anka tränade jag lite på mina "steg".

image375
Nu är det nära... tomtens lykta syns långt därborta...

image376
Tomten hade fullt sjå att dela ut alla klappar men fick viss hjälp av de förväntansfulla barnen.

Ja, julafton var en spännande dag och jag fick många fina och roliga saker som underhöll mig resten av kvällen.

image381
Gustaf förklarade för mig hur min nya telefon fungerar. Alfred var mest inne i sitt nya spel...

På kvällen åt vi gröt tillsammans. Anna och Alfred sov över de också, hos mormor och morfar, så på morgonen efter hade vi mysig julfrukost allesammans. Juldagen spenderade vi sedan hemma hos morbror Niclas och hans familj.

image382
Det fanns gott om tid för oss barn att leka med våra nya saker. Alfred med sitt Nintendo,
Linnéa med sin Tamagotchi och jag med min telefon.


De resterande dagarna nere i Berghem sysselsatte vi oss till exempel med att inviga morfars bastu, spela frågespel, hälsa på mammas kompisar (och kaninen Pricken), fika hos Anna och Alfred med mera.

image385 image384
Alfred visade mig hans gamla klossar, men är det verkligen så här man ska göra?

image394 image387
Carolin och Pricken.

image383
Vila i en trygg famn är också viktigt mellan varven.

När vi varit i Västergötland nästan en vecka var det dags att åka hem till Värmland. Julen hade gett mig mycket, men var knappast slut än. På fredagen var det dags för julafton nummer två, hemma hos farmor. Där var också båda mina fastrar med farbröderna och Jonas, g-mormor, g-morfar och Thomas familj (utom Thomas för han var sjuk).

image388
Tomten kom till Karlstad också. Men jag kände igen det där munspelet... Jag tror mamma också anade något - att tomten snott det från gammelmorfar...

image390
Pappa anade ingenting.

image391 image393
Jag fick bland mycket annat en finklingande xylofon!

image392
Det där skägget känner jag igen... hm...

Inte nog med allt julfestande, vi var på trettioårsfest i Tolita också! Det var farbror Robin som fyllde. Dagen efter var det nyårsafton och vi firade här hemma med serpentiner och fyrarätters middag. Några av de nya kläderna jag fick i julklapp kom väl till pass.

image398 image399

Ja det var det mesta om den senaste tiden. Nu är det 2008 och det ska bli ett spännande år tror jag. Jag ska ju börja på dagis så småningom, fylla ett år och kanske få lite nya kompisar.

Men nu närmast så väntar jag på att Oscar och Gustaf ska komma med tåget i morgon och stanna här över helgen. Kanske kommer även Niclas, Mia och Linnéa på lördag... Det ser jag fram emot!

Vi hörs och ses!
//Astrid.















RSS 2.0